Przepisy

Data dodania: 2015-07-14         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Wegańskie placuszki z jabłkami

Wegańskie placuszki z jabłkami
Pora dnia: Śniadanie, Przekąska, Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 132
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 33
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 4.21 zł
SKŁADNIKI:
Mleko migdałowe, bio 200 g (1 x szklanka)
Jabłko 75 g (1 x średnia sztuka, bez skóry)
Sok z cytryny 12 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, syrop klonowy, orzechy, owoce, masło orzechowe wg. uznania

SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”.
 
Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły.
 
Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj. 
 
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2 minuty z każdej strony (przewracaj na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza). 
 
Zarumienione placuszki przekładaj na talerz i podawaj od razu same lub z ulubionymi dodatkami
UWAGI:

szklanka mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju kokosowego



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB