Przepisy

Data dodania: 2013-03-31         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa
Pora dnia: Przekąska, Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 3568
Ilość porcji: 8
Kcal w 1 porcji: 446
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Afrodyzjak, Lunch, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 33.17 zł
SKŁADNIKI:
Jabłko 1338 g (6 x duża sztuka)
Jajka kurze, całe 150 g (3 x dużej wielkości)
Masło 150 g (15 x łyżka)
Mąka pszenna biała 130 g (1 x szklanka)
Orzechy włoskie, suszone 120 g (4 x garść, bez łupinek)
Rodzynki suszone 105 g (7 x łyżka)
Cukier puder 100 g (0.5 x szklanka)
Miód pszczeli 42 g (2 x łyżka)
Cukier waniliowy 24 g (6 x łyżeczka)
Przyprawy - cynamon, mielony 3 g (1 x łyżeczka)
Proszek do pieczenia 2 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

+ 3 łyżki masła do jabłek (w przepisie podane w składnikach nie). 

SPOSÓB WYKONANIA:

1 szklankę orzechów włoskich uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w blenderze bardzo drobno. 1,5 szklanki mąki wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodać 150g masła, posiekać je ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu dodać żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podzielić je na dwie części: 1/3 uformować w kulę, owinąć folią i schować do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę (24 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuć widelcem i schować do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub zamrażarki na około 30 minut). Ciasto równie dobrze można przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie jabłek:6 dużych jabłek obrać ze skórki i pokroić na plasterki. W rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i rodzynki, dodać cynamon. Dusić przez chwilę na wysokim ogniu, potem skręcić palnik do połowy, dodać miód. Dusić do momentu aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Jabłka zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzone jabłka wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Rozłożyć równomiernie, przygotować bezę.

Baza: 3 białka ubić na sztywno, pod koniec dodać 3 łyżki cukru waniliowego i ubijać, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Następnie rozprowadzić bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na bezę.

Ciasto piec w piekarniku w 175 st.C przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na duże kawałki.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB