Przepisy

Data dodania: 2013-03-22         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Ryż brązowy z piersią z indyka

Ryż brązowy z piersią z indyka
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Duszenie
Kcal: 1468
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 367
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 25.23 zł
SKŁADNIKI:
Indyk, pierś bez skóry 800 g (4 x sztuka)
Bulion warzywny 250 g (1 x szklanka)
Ryż brązowy 200 g (2 x paczka)
Jogurt naturalny 0% 40 g (2 x łyżka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)
Masło 5 g (1 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 5 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól, dowolone przyprawy

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż włożyć na gotującą się, lekko posoloną wodę i gotować około 30 minut. Mięso umyć, pokroić na kawałki, doprawić przyprawami i podpiec na złocisty kolor na patelni teflonowej skropionej oliwą z oliwek. Pietruszkę umyć i posiekać. 

Sos: do zagotowanego bulionu z warzyw dodać mąkę roztartą z masłem oraz odrobiną wody, w celu zagęszczenia, następnie dodać jogurt. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.

Sos wlać do mięsa i dusić kilka minut. Ugotowany ryż odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem z mięsem. Gotowe danie posypać natką pietruszki.



Skomentuj (0)

  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2013-03-23 21:13
    super

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB